Fisket på Sørøya

Fisket på Sørøya

Sørøya är Norges kanske allra mest välkända turistmål för sportfiskare. Ön är känd för världens överlägset bästa torskfiske, grymt bra hälleflundrafiske och världens kanske allra bästa fiske efter stor uer.  Lägg därtill till ett kanonfiske efter stor havskatt, stor sej, stor rödspätta, stor långa och stor lubb. Många världsrekord har slagits på den här ön genom åren och vi har en teori om varför nästan all fisk verkar ha klart högre medelvikt hos oss än på andra ställen.

Golfströmmen värmer upp norska kusten och blandar sig med det kalla och näringsrika vattnet från Barents hav. Detta gör den norska kusten unik när man pratar om näring och fiskmängd och ofta kallas nordost Atlanten och Barents hav för världens fiskrikaste område. Golfströmmen följer norska kusten hela vägen upp förbi lofoten tills landet kröker väster om Sørøya. Här sker något intressant. Strömmen bildar ett enormt bakvatten där det går runt i en cirkel utanför sørøyas väst- och sydsida. I kombination med en djup strömsatt ränna på insidan av ön och hela vägen ned runt det södra och västra partiet gör området synnerligen intressant. Så gott som alla arter verkar växa sig enormt stora i det här området.

Storskalltaren

Precis i ögat av denna enorma strömvirvel, ca 30 sjömil väster om Sørøya ligger ett enormt grundområde kantat av stora djup. Det är kanske norges mest kända rev och hela området kallas Storskalltaren, trots att det egentligen bara är namnet på en va de nordligare skallarna i området. Det är undefär lika långt till land åt alla håll vilket gör att få yrkesfiskare fiskar i det här området. Det är helt enkelt inte ekonomiskt för dem att använda den mängden diesel när de kan fylla sina kvoter närmare land. Gundområdet är väldigt kuperat med varierande bottentyper som berg, korall, sten, grus och sand. Det är vansinnigt fiskrikt och ett orört paradis för sportfiskare. Här hittar man otroliga mängder stor hälleflundra och kanske mest stor stationär kusttorsk i hela norge. 20kg+ är inte alls ovanligt för den som riktar torsk och det kommer ofta som bonus vid flundrafiske. Stor sej och stor långa kommer också nästan varje vända från juli och framåt. Då och då kommer det dessutom stor bleka, stor havskatt och stora marulkar. Trots att Sørøya är en av norges bästa destinationer, kanske den allra bästa, så är det inte ovanligt att man får mer minnesvärd fisk på en dag ute på storskalltaren än vad man får på resten av veckan. Något gör också att ett antal arter som annars inte återfinns norr om lofoten har påträffats just ute på storskalltaren. Det är ett helt unikt grundområde. Jag brukar säga att det är hit en sportfiskare som har levt ett bra liv kommer när man dör. Sedan är fiske som bekant fiske. Hur god tillgången på fisk än är så bestämmer de sig ibland för att de inte vill äta. Det är dock synnerligen ovanligt att man inte lyckas landa ett par hälleflundror och några torskar i femtonkilosklassen hur dåligt fisket än är.

Kamøysundet

På nordvästsidan av ön hittar man ön Kamøya. det är ungefär samma transportsträcka som ut till Storskalltaren men är en lite tryggare resa sedan man transporterar sig och fiskar närmare land. Ett enormt område runt Kamøya är fin sandbotten med stora ansamlingar av tobis och småkolja. Det gör också att tillgången och medelvikten på hälleflundra är fantastisk. Hela området erbjuder kanonfiske under hela tidvattencykeln. Sundet blir dock väldigt kraftigt strömsatt och kan under de sista två-tre timmarna av stigande tidvatten leverera helt häpnandsväckande antalsmässigt resultat av hälleflundra med bättre medelvikt än vi har hört talas om från något annat område. Just i strömpiken så verkar storflundrorna packa sig på varandra och man kan ha helt fantastiska race i tre knops strömdrift. Tråkigare än så kan man ha.

Långturerna kräver dock otroligt stabilt väder och bra båtar. Vi följer intensivt med på hur väderkartorna utvecklar sig och meddelar när det finns möjlighet att åka på de olika alternativen. Det är dock viktigt att man går minst två båtar tillsammans på dessa turer eftersom det snabbt kan bli farliga situationer om man är ensam.