Hitta hit

Bil eller flyg

Det finns en anledning till att de flesta som besöker ön fortsätter att vallfärda hit år efter år. Sørøya har gått från 1.000 gästnätter 2003 till 47.000 gästnätter 2015 och det beror på att den extra resan ger en så otroligt mycket större upplevelse. Anledningen till att turismen ökar så kraftigt är helt enkelt för att det är så värt att åka upp hit.

Antingen så tar man bil hit eller så flyger man upp.

Tar man bilen så går det faktiskt smidigare än vad många tror. Man är inställd på att det är långt och det blir därför ganska uthärdligt. En stor fördel är att man kan packa med sig allt man behöver och dessutom utan några problem eller extra kostnader får med sig 18kg fiskfilé hem. Det är dessutom mycket billigare att bila än att flyga.

Det som är viktigt att tänka på är att inte missa den sista färjan som går 20:00 från Øksfjord. Det händer ibland även att färjorna är fulla så vår rekommendation är att försöka ta färjan som går 16:10 och dessutom vara ute i god tid till den. Färjan är numera gratis och man kan inte längre boka plats. Man kan kolla färjetider på Snelandia.no. Man söker då från Øksfjord ferjekai till Hasvik kai och tvärtom.

Bilresan är en upplevelse i sig. Antingen så väljer man den bästa vägen genom nordfinland eller så åker man ut mot kusten lite tidigare för att få se lite mer av Norges fantastiska fjordar. Den resan tar ca 3-4 timmar extra. Det är lätt att köra fel under vägen om man inte är noggrann. Skyltningen är inte perfekt och det är lätt att man inte är helt uppmärksam på vägen när man kör så långa sträckor utan att svänga. Vi använder alltid gps i telefonen trots att vi kan vägen utantill. Det bästa är att starta rutten så att rösten påminner när man ska ta av. Ett annat mycket bra sätt är att på varje sträcka nollställa trippmätaren så att man har koll på hur långt man kör.

Vägbeskrivning

Den smidigaste vägen är att följa E4 upp till Töre och där svänga av och fortsätta på E10. Efter 50,8km svänger man av mot Pajala på väg 93. Efter 1,5km svänger väg 93 av men man fortsätter bara rakt fram på väg 392. Efter 28,2 km svänger man höger och fortsätter på väg 392. När man kommer till Pajala efter 78,2 km så tar man höger i rondellen. Sedan tar man första vänster efter 1,1 km och fortsätter på 403. Efter 23,2 tar man höger på 943 (Tullintie). 660m senare tar man vänster och fortsätter på 943 (Jokijalantie). I t-korsningen efter 4,5km tar man vänster på E8 (Mouniontie). Efter 126,1 km kommer man till Palojoensuu. Här tar man höger in på väg 93 (Hetantie). Efter 26 km tar man vänster igen och fortsätter på väg 93 (Ruljantie). Nästa by är Alta som är känt för att ha en av världens bästa laxälvar. Här svänger man vänster på E6 (Altaveien) och kör 71,4 km. Sväng höger mot Öksfjord, Hasvik. Det står även skyltat mot Tappeluft. Fortsätt bara på den vägen tills ni kommer till färjan. Här ska man ställa sig i rätt kö. Det är i utgångspunkt den vänstra kön som gäller. Är den full och bilar har börjat ställa sig i kön bredvid till höger så ska man ställa sig i den. Se till att det står Hasvik på skylten ovanför den kön ni står i så att ni inte kommer till fel destination.

Flyg

Flyger man hit så tar det klart kortare tid. Det kostar mer än att bila, men det är riktigt skönt att komma fram snabbt. Det absolut bästa är att boka flyg till Hasvik (HAA) på ön. Vi kollar alltid biljetter på allaflygbiljetter.se och bokar sedan direkt på SAS egen hemsida. Det blir ungefär samma pris och fördelen är att man får mycket bättre service och skydd som man annars måste betala extra för hos bokningsagenterna. Vill man ha specialbagage eller bara checka in ett extra bagage så har de ganska bra priser på sådant, kolla på det! Tänk också på att vi hyr ut och säljer fiskegrejer på campen så det kan vara klokt att köpa en del tunga beten och sådant på plats. Vi vet ju dessutom bättre än någon annan vad som fungerar bäst här.