Fisket på Sørøya

Fisket på Sørøya

Sørøya är Norges kanske allra mest välkända turistmål för sportfiskare. Ön är känd för världens överlägset bästa torskfiske, grymt bra hälleflundrafiske och världens kanske allra bästa fiske efter stor uer.  Lägg därtill till ett kanonfiske efter stor havskatt, stor sej, stor rödspätta, stor långa och stor lubb. Många världsrekord har slagits på den här ön genom åren och vi har en teori om varför nästan all fisk verkar ha klart högre medelvikt hos oss än på andra ställen.

Golfströmmen värmer upp norska kusten och blandar sig med det kalla och näringsrika vattnet från Barents hav. Detta gör den norska kusten unik när man pratar om näring och fiskmängd och ofta kallas nordöstra Atlanten och Barents hav för världens fiskrikaste område. Golfströmmen följer norska kusten hela vägen upp förbi lofoten tills landet kröker väster om Sørøya. Här sker något intressant. Strömmen bildar ett enormt bakvatten där det går runt i en cirkel utanför sørøyas väst- och sydsida. Kombinationen med en djup strömsatt ränna på insidan av ön som fortsätter hela vägen ned runt det södra och västra delen gör området synnerligen intressant. Så gott som alla arter verkar växa sig enormt stora i det här området.

Storskalltaren

Precis i ögat av denna enorma strömvirvel, ca 30 sjömil väster om Sørøya ligger ett enormt grundområde kantat av stora djup. Det är Norges kanske allra mest kända rev och hela området kallas ofta för Storskalltaren. Det är egentligen bara namnet på en va de nordligare skallarna i området. Det är undefär lika långt till land åt alla håll vilket gör att få yrkesfiskare fiskar i det här området. Det är helt enkelt inte ekonomiskt för dem att använda den mängden diesel när de kan fylla sina kvoter närmare land. Grundområdet är väldigt kuperat med varierande bottentyper som berg, korall, sten, grus och sand. Det är ett vansinnigt fiskrikt och så gott som orört paradis för sportfiskare. Här hittar man otroliga mängder stor hälleflundra och kanske mest stor stationär kusttorsk i hela Norge. 20kg+ är inte alls ovanligt för den som riktar torsk och de kommer ofta upp även som bonus vid flundrafiske. Det kommer dessutom upp torskar över 30kg här varje år. Stor sej och stor långa kommer också nästan varje fiskepass från juli och framåt. Då och då kommer det dessutom stor bleka, stor havskatt och stora marulkar. Trots att Sørøya är en av norges bästa destinationer, kanske den allra bästa, så är det inte ovanligt att man får mer minnesvärd fisk på en dag ute på storskalltaren än vad man får på resten av veckan. Något gör också att ett antal arter som annars inte återfinns norr om lofoten har påträffats just ute på det här grundområdet. Det är en helt unik plats. Jag brukar säga att det är hit en sportfiskare som har levt ett bra liv kommer när man dör. Sedan är fiske som bekant fiske. Hur god tillgången på fisk än är så bestämmer de sig ibland för att de inte vill äta. Det är dock synnerligen ovanligt att man inte åtminstone lyckas landa ett par hälleflundror och några torskar i femtonkilosklassen hur dåligt fisket än är.

Kamøysundet

På nordvästsidan av ön hittar man ön Kamøya. det är ungefär samma transportsträcka som ut till Storskalltaren men är en lite tryggare resa eftersom man transporterar sig och fiskar närmare land. Ett enormt område runt Kamøya är fin sandbotten med stora ansamlingar av tobis och småkolja. Det gör också att tillgången och medelvikten på hälleflundra är fantastisk. Hela området erbjuder kanonfiske under hela tidvattencykeln. Sundet blir dock väldigt kraftigt strömsatt och kan under de sista två-tre timmarna av stigande tidvatten leverera riktigt bra. Det finns nog ingenstans i världen som man kan fånga fler atlantiska hälleflundror med bättre medelvikt än i det här området.

Långturerna kräver dock stabilt väder och bra båtar. Vi följer intensivt med på hur väderprognoserna utvecklar sig och meddelar när det finns möjlighet att åka på de olika alternativen. Det är dock viktigt att man går minst två båtar tillsammans på dessa turer eftersom det snabbt kan bli farliga situationer om man är ensam så långt bort.