Beroende på vad man är intresserad av att rikta sitt fiske efter så skiljer sig de olika årstiderna åt. Vi öppnar tidigt i mars och avslutar säsongen en bit in i oktober. För den som verkligen vill rikta in sig på stora mängdertorsk eller extremt stor torsk så är mars/april rätt tid att åka. Vill man ha bästa tänkbara hälleflundrafiske så är september/oktober helt överlägset. Är det enda målet att fånga riktigt stor hälleflundra över 180cm så är slutet av april, maj och en bit in i juni helt rätt period. Då har vi kanske det allra bästa storflundrafisket som man kan hitta. För den som istället vill njuta av nordnorge i bra väder och trevliga förhållanden med helt okej fiske efter alla arter så är det sommaren som är rätt tid att åka.
1/3-10/4 Förleksfiske skrei.
I början av året i mars/april så har vi världens bästa torskfiske precis utanför campen i fjorden och på branten utanför fjorden. Sørøya är fullständigt överlägset alla andra destinationer vad gäller fiskmängd, medelstorlek och toppfiskar. De första veckorna i mars är tuffa. De är ofta en hel del vind, minusgrader och extremt mycket snö. En marsvecka är en expedition och det passar inte alla. Men det är riktigt stor chans att fånga riktigt stor torsk. Det är korta dagar och tuffa förhållanden. Men om du vill fylla fisklådorna så är det en barnlek den här perioden. Ofta räcker det med några timmars fiske för att få all den fisken man är ute efter. Skreien är dessutom som allra bäst i köttet i mars så om man prioriterar det högt så är det rätt tid att besöka oss. Andra arter är svårfiskade den här perioden. Hälleflundrafisket kan vara bra men det kan också vara väldigt långt mellan nappen i perioder. Det är inte lagligt att rikta hälleflundra innan 1 April.
10-20/4 Efterleksfiske skrei.
Torsken börjar leka i början av april och efter det är de hungrigare. Fisket tar fart ordentligt och man kan få enorma mängder stor fisk. De väger lite mindre men de fightar bättre. Torsk över 25kg är fortfarande vanligt och det är fortfarande fullt möjligt att få en över 30kg. Skillnaden är att de skulle ha vägt 35-40kg+ lite tidigare under säsongen. Det är enormt långa, kraftiga och imponerande fiskar man fångar. Fisket är stekhett och fruktansvärt roligt. Dessutom är vädret betydligt bättre än i mars. För de flesta är efterleksfisket ett betydligt bättre alternativ än förleksfisket. Flundrafisket går fortfarande upp och ned. Det är inte ovanligt att få någon flundra eller två. Man kan till och med få ett helt gäng om man går in för det. Men det kan fortfarande vara långt mellan nappen. Har man bra väderförhållanden och kommer långt ut så är det dock riktigt stor chans på riktigt stor hälleflundra.
20/4-14/6 Storflundra i slutet av april till början av juni.
Majoriteten av skreitorsken har simmat vidare men man får fortfarande en del riktigt fin fisk. Torskfisket är fortfarande bra och vädret blir bättre och bättre. Hälleflundrafisket är fortfarande lite svårt och väderberoende. Men medelvikten på de yttre reven är helt obeskrivlig och vi landar fisk över två meter nästan varje vecka. Det här är tiden när du faktiskt har en rimlig chans att fånga en riktig gigant. Att landa en fisk i båten på 200cm och över 100kg är faktiskt den rimliga målsättningen. Tre år i rad har vi landat nya camprekord och många fiskar över 150kg (ca 225cm). Vi har länge trott att dessa giganter är för unika för att det ska vara rimligt för en turist att hoppas på att någonsin få möta en. Men det är dem inte. De är faktiskt relativt vanliga på Camp Halibut i maj hur otroligt det än låter. Under 2024 så landade vi ett nytt camprekord på 253cm TL och 247cm FL vilket antagligen är den tredje längsta uppmätta hälleflundran som har landats på spö. Jämför man stjärtspolen på den här fisken så ser man att det är en helt annan kaliber än alla andra stora vi hittar dokumentation på. Det är sannolikt en av de allra tyngsta hälleflundrorna som har blivit fotograferad och vi kan bara spekulera om vikten. Den kändes utan vidare som dubbla storleken av en fisk på 150kg. Den enda fisken som är i samma division är det gamla camprekordet på 248cm från mer eller mindre samma plats och samma tid året innan.
Du har aldrig större chans att fånga en hälleflundra över två meter än på Camp Halibut i maj. Storflundrafiske är lite som att spela på lotto. Det är normalt sett väldigt osannolikt att lyckas träffa en vinstlott. Det är tusentals och åter tusentals spötimmar per hälleflundra över två meter i norge. Vad ni har här hos oss är helt enkelt riktigt bra odds. Som att spela på lotto och mer än 20% av lotterna innehåller en 180cm+ hälleflundra. Tro det eller ej så var det faktiskt de verkliga oddsen att fånga en så stor fisk på Camp Halibut i maj 2023. 6 tvåmeters på 11 uthyrda båtar. En grupp hade en dag där de fem största fiskarna i båten hade en medelvikt enligt tabell på 103,38kg. 2024 hade vi en vecka med över 100 landade hälleflundror och hela 25 fiskar över 140cm på bara tre båtar! Ta en sekund och begrunda hur otroliga de här siffrorna är.
Med det sagt så är inte maj rätt period för alla. Faktum är att det bara är rätt för dem som har ett specifikt mål att fånga riktigt stor fisk och inte har något emot att det kan vara det kan vara svårt fiske. Det är mycket mindre hälleflundra på grundvattnet än senare på året och vi är rätt så väderberoende för att kunna lyckas med fisket. Majfisket är en chansning som kan bli både bra och dålig. Men rätt dag i maj så kan man landa två fiskar över 150kg. Fisket efter havskatt är också mycket bra i maj.
14/6-30/8 Blandat sommarfiske efter många arter.
Sommaren erbjuder fantastisk natur, så stabilt väder som man kan få och bra fiske efter i princip alla arter. Hälleflundrafisket är mycket stabilt och kan periodvis vara otroligt bra. Det är ofta bra fiske precis utanför campen. Det är högre medelvikt längre ut mot större djup men man kan ofta få både många och stora i närområdet också. Torskfisket är bra men det är begränsat till de yttre skallarna. Reis, Runningen och framförallt Storskalltaren är de områdena man kan få mycket fisk på 10-20kg och och det är såklart möjligt att få större fisk också. Speciellt ute på storskalltaren. Vi har fått sommartorsk på över 30kg på både Storskalltaren och Reis. Man kan hitta torsk nära campen men det är framförallt småfisk under 10kg. Havskattfisket mattas av i början av sommaren för att plötsligt bara dö av helt omkring skiftet juli/augusti. Samtidigt blir fisket efter stor sej och stor långa ute på Storskalltaren bara bättre och bättre från juni och framåt. Vi har även hittat en ny långaposition som har levererat fisk över 20kg vid varje försök än så länge. Rödspättafisket håller sig stabilt och konditionen blir sakta bättre under sommaren. Dessutom börjar Koljorna komma in i stort antal. Uersäsongen är 1/6-31/8 och det är kanonfiske hela den perioden. Sommaren är förmodligen helt rätt tid att komma upp om det är första gången man åker. Man får lite av allt och oftast ganska bra väder. Vill man sedan rikta in sig på riktigt stor torsk, stor hälleflundra eller mycket hälleflundra så kan man välja vår/höst.
1/9-14/10 Höstfiske efter hälleflundra och rödspätta.
Hösten är den bästa perioden för att fånga hälleflundra. De kommer in grundare och grundare. Det är högre medelvikt och det är mer stor fisk nära campen än under sommaren. Man behöver inte längre åka långt för att känna att man har riktigt bra chans att fånga en stor fisk över 150cm. Samtidigt är nordsidan av ön säkerligen norges hälleflundratätaste område i den här perioden. När fisket är bra kan man ha helt vansinniga sviter där uppe med upp till 20-30 landade flundror per båt och dag. Ibland till och med ännu mer om man är riktigt skicklig. Dessutom är medelvikten helt otrolig och nästan alla är över 100cm och ca 10-12kg. Flundrafiske på nordsidan i september och oktober kan vara vansinnigt kul så om man har väder för att åka dit så är det rekommenderat att göra det. Storskalltaren håller enorma mängder stor torsk, sej och långa. Dessutom simmar det som alltid enormt stora flundror där ute. Det är inte riktigt lika lätt att komma åt dem som i maj och juni eftersom det är så enormt mycket annan fisk men chansen är antagligen större att fånga en tvåmeters där ute än någon annanstans. Det brukar komma upp någon tvåmeters från våra båtar där ute varje höst. Spättafisket är också suveränt på höstkanten. Torskfisket i allmänhet är väl ungefär likadant som på sommaren. Men det kan vara lite jobbigare väder och sjö vilket gör dem lite mer svårtillgängliga.