Säsongsvariationer

Beroende på vad man är intresserad av att rikta sitt fiske efter så skiljer sig de olika årstiderna åt.

 

1/3-10/4 Förleksfiske skrei. 

I början av året i mars/april så har vi världens bästa torskfiske precis utanför campen i fjorden och branten utanför. De första veckorna i mars är tuffa. De är ofta en hel del vind, minusgrader och extremt mycket snö. En marsvecka är en expedition och det passar inte alla. Men det är stor chans att fånga riktigt stor torsk. Skreien är dessutom som allra bäst i köttet i mars så om man prioriterar det högt så är det rätt tid att besöka oss. Andra arter är svårfiskade. Hälleflundrafisket kan vara bra men det kan också vara väldigt långt mellan nappen i perioder.

 

10-30/4 Efterleksfiske skrei. 

Torsken börjar leka i början av april och efter det är de hungrigare. Fisket tar fart ordentligt och man kan få enorma mängder stor fisk. De väger lite mindre men de fightar bättre. torsk över 25kg är fortfarande vanligt och det är fortfarande fullt möjligt att få en över 30kg. Skillnaden är att de skulle ha vägt 35-40kg+ lite tidigare under säsongen. Det är enormt långa, kraftiga och imponerande fiskar man fångar. Fisket är stekhett och fruktansvärt roligt. Dessutom är vädret betydligt bättre än i mars. För de flesta är efterleksfisket ett betydligt bättre alternativ än förleksfisket. Flundrafisket går fortfarande upp och ned. Det är inte ovanligt att få någon flundra eller två. Man kan till och med få ett helt gäng om man går in för det. Men det kan fortfarande vara långt mellan nappen.

 

1/5-14/6 Storflundra i maj och början av juni.

Den största mängden skrei är borta men det är fortfarande mycket bra torskfiske och ännu lite bättre väder. Flundrafisket börjar komma igång men är begränsat till de yttre områdena nära stora djup vilket gör fisket väderberoende. Har man tur med väder kan man ha mycket bra fiske efter stor fisk. Det är aldrig så stor chans att få en fisk över 2 meter som i maj. Men man ska vara medveten om att fisket kan bli både riktigt bra och riktigt dåligt. Det är inte lika mycket fisk på grundvattnet som på sommaren och de håller sig i stor utsträckning nära större djup. Fisket efter havskatt och rödspätta är otroligt bra, kanske som allra bäst i maj.

 

14/6-30/8 Blandat sommarfiske efter många arter

Sommaren erbjuder fantastisk natur, så stabilt väder som man kan få och bra fiske efter i princip alla arter. Hälleflundrafisket är mycket stabilt och kan periodvis vara otroligt bra. Det är ofta bra fiske precis utanför campen. Det är högre medelvikt längre ut mot större djup men man kan ofta få både många och stora i närområdet också. Torskfisket är bra men det är begränsat till de yttre skallarna. Reis, Runningen och framförallt Storskalltaren är de områdena man kan få mycket fisk på 10-20kg och och det är såklart möjligt att få större fisk också. Speciellt ute på storskalltaren. Vi har fått sommartorsk på över 30kg på både storskalltaren och Reis. Man kan hitta torsk nära campen men det är framförallt småfisk under 10kg. Havskattfisken mattas av i början av sommaren för att plötsligt bara dö av helt omkring skiftet juli/augusti. Samtidigt blir fisket efter stor sej och stor långa ute på storskalltaren bara bättre och bättre från juni och framåt. Rödspättafisket håller sig stabilt och konditionen blir sakta bättre under sommaren. Dessutom börjar Koljorna komma in i stort antal. Uersäsongen är 1/6-31/8 och det är kanonfiske hela den perioden. Sommaren är förmodligen helt rätt tid att komma upp om det är första gången man åker. Man får lite av allt och oftast ganska bra väder. Vill man sedan rikta in sig på riktigt stor torsk, stor hälleflundra eller mycket hälleflundra så kan man välja vår/höst.

 

1/9-14/10 Höstfiske efter hälleflundra och rödspätta. 

Hösten är den bästa perioden för att fånga hälleflundra. De kommer in grundare och grundare. Det är högre medelvikt och det är mer stor fisk nära campen än under sommaren. Man behöver inte längre åka långt för att känna att man har riktigt bra chans att fånga en stor fisk över 150cm. Samtidigt är nordsidan av ön säkerligen norges hälleflundratätaste område i den här perioden. När fisket är bra kan man ha helt vansinniga sviter där uppe med upp till 20-30 landade flundror per båt och dag. Ibland till och med ännu mer om man är riktigt skicklig. Dessutom är medelvikten helt otrolig och nästan alla är över 100cm och ca 10-12kg. Flundrafiske på nordsidan i september och oktober kan vara vansinnigt kul så om man har väder för att åka dit så är det rekommenderat att göra det. Storskalltaren håller enorma mängder stor torsk, sej och långa. Dessutom simmar det som alltid enormt stora flundror där ute. Det är inte riktigt lika lätt att komma åt dem som i maj och juni eftersom det är så enormt mycket annan fisk men chansen är antagligen större att fånga en tvåmeters där ute än någon annanstans. Spättafisket är också suveränt på höstkanten. Torskfisket i allmänhet är väl ungefär likadant som på sommaren. Men det kan vara lite jobbigare väder och sjö vilket gör dem lite mer svårtillgängliga.